Cele mai noi stiri despre fotbal american sunt pe www.facebook.com/BucharestWarriors

Intalnirea unui jucator Bucharest Warriors cu legendarul Joe Montana

Experienta mea cu Joe Montana, la American International Bowl Camp din Trieste:

 

Am ajuns in Trieste, un oras mic pe coasta Italiei impreuna cu colegii mei de echipa Roman (Coach) si Bogdan (Quarterback) sperand la trei zile de distractie si invatatura. Am ales cursul pentru QB intrucat joc QB, dar in principal pentru ca insusi Joe Montana urma sa fie antrenorul.

Camp-ul dura 3 zile, o zi intreaga (8-6) si 2 zile pe jumatate (1-6 si 9-12). In prima zi am mers sa ne inscriem si sa ne inregistram, erau prezenti jucatori din toata Europa care au venit in camp nu doar pentru Joe Montana dar si pentru ceilalti fosti jucatori NFL: Matt Joyce (OL), Sam Rogers (DL), Shaun Gayle (DB), Lamont Warren (RB) and Kris Haines (WR). In timp ce toata lumea astepta cu nerabdare in sala de conferinte, organizatori au anuntat intrarea jucatorilor din NFL. In timp ce intrau puteai sa vezi ca sunt fosti jucatori, nu doar prin marimea fizica foarte mare dar si prin atitudinea pe care o aveau. Dupa un scurt discurs din partea fiecarui antrenor si un video despre siguranta jucatorilor, toata lumea a fost invitata pe teren. Dupa un antrenament activ fiecare jucator a ajuns la statia lui. Era 14 QB prezenti, eram mai multi decat orice alta pozitie. Am inceput cu incalzirea de baza a unui QB, cu pase scurte de la unul la altul, in perechi de cate doi; in tot acest timp Joe Montana trecea si se uita la fiecare, corectand sau imbunatatind tehnica de aruncare a fiecaruia, explica si executa alaturi de noi. Urmatoarele doua ore am aruncat pase pentru rutele de Wide Receiver.

A doua zi a inceput devreme, dupa incalzirea generala si cea pe posture, am continuat cu aruncari catre receiveri. Joe si ceilalti antrenori ofensivi au adus cateva scheme de baza pe care sa ni le explice si pe care sa le folosim (Texas, Indiana, Miami si Smash). In urmatorul exercitiu 4 QB aruncau la 4 WR pe baza rutelor din noile play-uri invatate. Dupa pauza de masa am avut oportunitatea de a aveam o ora de coaching cu Joe. A despicat fiecare schema si fiecare ruta explicand in ce cazuri ar trebui ca un QB sau o ofensiva sa le foloseasca. De asemenea a vorbit si despre cum sa citesti si sa ghicesti defensiva si cum un QB poate folosi defensiva impotriva ei. Joe vorbea cu usurinta nu doar despre postul lui dar si despre orice alt post sau orice schema, din ofensiva si din defensiva. In ochii lui se putea citi pasiunea pe care o avea pentru acest sport si determinarea de a le preda altora cunostintele sale.
Ceea de a treia si ultima zi s-a incheiat cu un scrimmage intre ofensiva si defensiva. Dupa incalzire toata lumea s-a echipat si jocul scoala a inceput. Totul era oficial intrucat eram filmati si erau 7 arbitri prezenti. Din pacate fiind atat de multi QB nu au apucat toti sa joace, dar auzindul pe Joe cum explica ce trebuie sa faci si cum sa observi defensiva era mai mult decat suficient. Monta explica la fiecare schema ce a mers si ce poate fi imbunatatit de catre QB pentru a avansa pe teren. Dupa scrimmage am avut o sesiune de poze, interviuri si autografe cu toti antrenori. Desi am luat autograf de la fiecare in parte, trebuie sa recunosc ca atunci cand Joe Montana mi-a semnat tricoul a fost unul dintre cele mai fericite momente din viata mea.

In concluzie, trebuie sa specific ca desi toti antrenorii erau fosti jucatori in NFL, nu s-au purtat ca niste staruri, ci ca niste profesori. Au raspuns la fiecare intrebare si au impartit toate informatiile pe care le aveau cu pasiune si placere. Au dedicat timp fiecarui jucator pentru a il imbunatati. Personal simt ca m-am imbunatatit, nu doar pe partea fizica dar mai ales pe cea psihica si ca acum inteleg mult mai bine fotbalul american. 

 

Mihnea Savuica, Quarterback Bucharest Warriors